SuikerGilde 19

Start of the future

Passief of energievriendelijk?

De keuze is gemaakt, Zelzate!

Passief of energievriendelijk?

Nu komt de volgende keuze, gaan we energievriendelijk bouwen of gaan we passief bouwen. Er zijn veel verschillen die we hier een beetje zullen toelichten.

Het grote verschil heeft te maken met het E-peil. Dit E-peil wordt berekend door middel van bepaalde dingen in het huis zoals de isolatie, beglazing en dergelijke. Bij een passief huis mag dit maximaal 15 kwh/m² zijn, bij een traditionele/energievriendelijke bouw ligt dit rond de 50 kwh/m².

Bij een passief huis is de isolatie van zowel de vloer, de muur en het dak dikker dan normaal. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en de kou buiten en omgekeerd natuurlijk.

De tochtdichtheid is in een passief huis ook heel veel minder. Dit zegt iets over de tocht die er natuurlijk in een huis is zonder dat er ergens een deur of raam openstaat.

Bij Bostoen zijn er ook dingen die ze eerst alleen gebruikten in een passief huis, maar eigenlijk tegenwoordig ook standaard gebruiken in de traditionele woningen. Dit is de beglazing, die is namelijk sowieso 3-voudig. Maar ook het luchtventilatiesysteem is bij beide woningen het zelfde. Hiervoor gebruiken ze type D. Er is op elke kamer een buis voorzien die of de lucht “blaast” of lucht “wegzuigt”. Dit laatste is het geval in de keuken en de badkamer. Voor dit systeem is wel een grote bak voor voorzien, maar hier heb je geen last van die staat namelijk op zolder waar ook 2 buizen naar buiten gaan. Eén om frisse lucht binnen te laten en andere om vuile lucht te verwijderen. Wel wordt eerst de warmte van de vuile lucht afgegeven aan de nieuwe frisse lucht.

De verwarming bij een traditioneel huis is sowieso via centrale verwarming. Bij een passief woning kan je uit verschillende bijverwarmingen kiezen: gas, elektriciteit of via een warmtepomp.

We zijn eigenlijk beide geïnteresseerd in een passieve woning. Nu dus alleen de bijverwarming nog kiezen.

2 reacties

  1. Ale

    Hoe ver staan jullie, met jullie woonst. Is jullie woning inderdaad passief. Wij willen ons hier ook aan zetten, maar zouden eerst graag willen leren van jullie ervaringen. Wij gaan voor een BEN-WONING.

  2. Bruno

    Heel vreemd ik had deze blog al gelezen, je mag mijn vorige vraag natuurlijk negeren. Hebben jullie doel bereikt wat betreft passie woning? En plannen jullie nog werken of andere aanpassingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuikerGilde 19

Hosted by SoHosted.com

Theme based on Hemingway by Anders Noren

Powered by Wordpress 6.5.5Boven ↑